characters characters

Copiii sunt mai putin anxiosi daca au un caine

01 septembrie 2017    |   2310 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copil si caine
Copiii care cresc alaturi de un caine sunt mai putin stresati si anxiosi. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe 643 de copii cu varsta intre 4 si 10 ani, care au fost observati timp de 18 luni.

Parintii copiilor participanti la studiu au raspuns la chestionare privind indicele de masa corporala al copiilor, activitatea fizica, timpul petrecut in fata ecranului si sanatatea mintala. Rezultatele studiului nu au aratat nicio diferenta in aceste privinte intre copiii care aveau un caine si cei care nu aveau. Diferenta dintre aceste doua categorii de copii a aparut in privinta nivelului de anxietate si de stres.

Mai exact, in randul copiilor care aveau caine, 12% dintre ei au prezentat scoruri pozitive de stres si anxietate, in timp ce in randul copiilor care nu aveau caine, procentul de copii cu semne de stres si anxietate a fost de 21%.

„Cainii reduc anxietatea in perioada copilariei, in special anxietatea sociala si anxietatea de separare prin diferite mecanisme. Un caine poate simula o conversatie si astfel sparge gheata intr-o conversatie,reducand anxietatea sociala. In plus,compania unui caine poate face mai usoara anxietatea de separare si poate reprezenta o relatie de atasament pentru copii.”, spun cercetatorii.

Studiul nu stabileste o relatie de cauza-efect intre prezenta unui caine in casa si reducerea nivelului de anxietate la copii, ci doar o relatie de asociere.

Oxitocina, un hormon care se stie ca ajuta la formarea legaturii sociale si la reducerea anxietatii, joaca un rol important in explicarea rezultatelor studiului.

„Interactiunile sociale ale oamenilor cu cainii pot duce la o crestere in oxitocina atat in randul oamenilor, cat si al cainilor. Interactiunile cu un caine prietenos pot reduce nivelurile de cortizol, in special prin eliberarea de oxitocina, reducand astfel reactiile fiziologice la stres.”, mai spun acestia. Alte studii au aratat ca acei copii cu varsta intre 7 si 8 ani care au un animal de companie, au o stima de sine mai ridicata, iar un caine in casa, inseamna o atmosfera mai calma si mai fericita.

Studii anterioare au aratat ca la varsta de 7 si 8 ani, copiii numesc animalele de companie pe o treapta superioara fata de oameni cand vine vorba de surse de confort emotional si stima de sine.

Asadar, una dintre modalitatile prin care poti asigura o atmosfera fericita si calma in casa este de a aduce un caine in familia voastra.

*Sursa foto: Pexels.com

Sursa: ScienceAlert.com


Citeste si:

Animalele de companie reduc obezitatea si alergiile in randul copiilor


Ingrijirea animalelor de companie se invata in familie

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu