characters characters

Flexibilitatea cognitiva

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 septembrie 2017    |   9068 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copil cu carte
Intr-o epoca in care informatiile si cunostintele sunt mai usor de accesat ca oricand, principalele abilitati de care vor avea nevoie copiii nostri vor fi cele care presupun interpretarea, analizarea si sinteza informatiilor. Cu alte cuvinte, flexibilitatea cognitiva.

Flexibilitatea cognitiva este un concept tot mai des intalnit in literatura de specialitate, care acopera un spectru larg de abilitati extrem de valoroase pentru dezvoltarea umana. Aceste abilitati sunt:

  • capacitatea de a evalua diferite opinii, perspective si puncte de vedere
  • disponibilitatea de a gresi
  • luarea in considerare a mai multor cai de a rezolva o problema
  • implicarea in invatare, descoperire si rezolvarea de probleme in moduri creative

Iata ce este bine sa stii daca vrei sa iti ajuti copilul sau elevii sa isi dezvolte flexibilitatea cognitiva:

Atentia noastra este extrem de selectiva.

Iata un exemplu: Cate litere „A” sunt in fraza urmatoare? „Creierul uman filtreaza informatiile pe care le-am vazut de multe ori pana acum atunci cand se presupune ca acestea nu sunt relevante pentru scopul actual.”. Raspunsul corect este de 18 ori. Insa pentru a demonstra cat de selectiva este atentia noastra, incearca sa raspunzi la urmatoarea intrebare: Despre ce era vorba in fraza pe care ai citit-o mai sus?. Cei mai multi dintre noi nu s-au concentrat pe sensul frazei, deoarece scopul a fost sa numaram de cate ori apare o anumita litera, nu sa intelegem fraza. Aceasta este selectivitatea atentiei in actiune, iar cunoscand acest principiu dupa care functioneaza mintea umana, ii putem ajuta pe copii sa isi dezvolte flexibilitatea cognitiva.

Iata cateva modalitati concrete prin care cadrele didactice si parintii pot face acest lucru, recomandate de Judy Willis, doctor in neurostiinte:

  • lasa-l pe copil sa ajunga singur la concluzii, dupa ce analizeaza si interpreteaza informatiile
  • formuleaza intrebari care presupun existenta mai multor raspunsuri corecte: in loc de „Care este rezolvarea corecta?” poti spune „Care este o posibila rezolvare pentru aceasta problema?”.
  • lasa copiilor mai mult timp de gandire pentru a rezolva o sarcina sau a da un raspuns la o intrebare. Mai ales in clasa, atunci cand un copil ridica primul mana pentru a raspunde, cel mai probabil ceilalti copii nu vor mai incerca sa gaseasca pe cont propriu un raspuns.
  • ofera copiilor sarcini care permit mai multe rezolvari.

Gandirea divergenta


Gandirea care ne permite sa gasim mai multe solutii pentru aceeasi problema sau chiar sa cream si sa formulam noi insine probleme este gandirea divergenta.

O poti antrena la copilul tau daca il implici in activitati precum:

Jocuri de gandire flexibila. Un exemplu este jocul „Acesta nu este...”. Copiii se asaza in cerc si trec un obiect de la unul la celalalt, spunand, „Acesta nu este un..., ci este....”. De exemplu, „Aceasta nu este o furculita, ci este un pieptan de papusi.”Fiecare copil participant la joc trebuie sa gaseasca un raspuns nou.

Ajutandu-i sa vada lucrurile din diferite perspective. Activitatile de invatare devin mai memorabile, iar gandirea copiilor mai flexibila atunci cand informatiile sunt prezentate din mai multe perspective. Poti cere copiilor sa isi imagineze o poveste din perspectiva altui personaj decat cel principal (Alba ca Zapada povestita de catre pitici sau de catre mama vitrega, de exemplu) sau sa redeseneze o pictura impresionista in stil cubist.

Incurajandu-l sa caute informatii despre acelasi subiect din mai multe surse. De exemplu, poate afla informatii despre un scriitor citindu-i biografia, jurnalul si descrierile altor scriitori in propriile jurnale.

Tu cum iti ajuti copilul sa devina mai flexibil din punct de vedere cognitiv?

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Cum poti creste coeficientul de inteligenta al copilului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe